Hívjon: +36 84/ 325 - 664
+36 30/ 855 - 0514
e-mail: kadar@kadarelektronika.hu

cím: 8660 Tab Arany János utca 12.

PLC programozás

A PLC (Programmable Logic Controller) programozható logikai vezérlő az ipari szabályozástechnikában,  villamosan működtetett folyamatok irányításában használt számítógép. Bonyolult rendszerek működtetésénél több, gyakran önálló szabályozással is rendelkező egység  munkájának összehangolása szükséges, amit régebben bonyolult hálózattal oldottak meg (jelfogó, relé, stb.) .

Ezek hátránya, hogy sok alkatrészből állnak, hibakeresésük bonyolult, esetleges később felmerülő igények esetén módosításuk nehézkes. A PLC be- és kimenetei, valamint kompakt felépítése teszik lehetővé az egyszerű megépítést, az üzembiztos működést.

Előnyei:

- szabványosított ki- és bemeneti interfészek
- egyszerű és gyors programozhatóság (akár folyamatábra segítségével)
- univerzális használat
- összetett feladatok könnyű megvalósíthatósága
- ki- és bemenetek száma, és az eszköz tulajdonságai széles skálán mozognak
- kis méret, nagy üzemi hőmérséklet tartomány
- program módosítás akár a világ másik oldaláról is, akár üzem közben
- megkönnyítheti a hibakeresést a nagyszámú vagy gyors működési folyamat egyszerű megfigyelésével

A PLC programozás során a berendezés működtetéséhez szükséges logikai kapcsolatok, szabályozások,  adatkezelések kerülnek felprogramozásra. Az ember gép kapcsolatot a feladatok bonyolultsága határozza meg. A terminálok (HMI) az egyszerű adatbeviteli eszköztől a bonyolult grafikus, érintő képernyősig állnak rendelkezésre, melyeket szintén a PLC programozás feladatkörén belül kerülnek feltöltésre akár grafikus tartalommal is.

A PLC-vel kialakított vezérlések, szabályozások karbantartása, javítása sokkal egyszerűbb feladat mint a hagyományos esetekben. A korszerű PLC lehetővé teszi távfelügyeletet kialakítását így a program módosítás, hibaelhárítás esetenként távolról egyszerűen megoldható.

PLC programozás elsősorban OMRON PLC-re vállalunk, de más gyártmányú eszközök is szóba jöhetnek.

Hozzászólás zárolva.